Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

husbytte sommerferie sparepenger Jul 04, 2023

I fjor forsøkte vi oss på noe spennende. Nemlig husbytte. Jeg har ingen erfaring fra hverken å leie ut egen bolig eller låne den bort, så dette var helt nytt for oss. Vi har allerede en leilighet i huset som vi leier ut, så vi kan ikke leie bort på korttidsleie i ferien. Dette er viktig å ta hensyn til om du gjør det samme. Grunnen til det er skatteregelene. 

Hvis vi som har skattefri langtidsleie, også leier bort huset vårt med kortidsleie (typ Airbnb eller utleie gjennom Finn), så blir all utleie skattbar inntekt. (Dog kan du trekke fra utgifter du har på langtidsutleien) Dette vil vi ikke. 

Grunnen til at vi byttet bolig: 
En venninne som bor i en annen by ringte meg, og så spurte hun plutselig: Kan dere tenke dere å bytte hus med oss i ferien i år?

Jeg tente på ideen med en gang, men måtte ta et forbehold om at jeg trengte å spørre min mann. Uten han på laget var det jo ikke mulig. 

Stemningen her hjemme var ikke like positiv som det jeg følte meg. Mannen min nølte, han likte ikke tanken på å ha folk her hjemme uten at vi er der. Dessuten har vi to unge voksene her hjemme som eventuelt ikke skal være med på den samme ferien. Så de måtte ha et sted å være. 

Etter flere samtaler fant vi en god løsning for alle, og vi avtalte husbytte. Men noen uker før sommerferien byttet vi til uke. Vi ble enige om å bytte fra mandag til søndag. Vi fikk satt bort hundene på kennel og de store ungdommene våre flyttet også midlertidig ut. De har andre foreldre så dette gikk veldig bra. 

Den andre familien bor i Kristiansand og vi bor på Snarøya i Bærum. Vi har ganske like hus og boform. Og barna er omtrent samme alder. Så dette var et godt utgangspunkt. Begge byene er også fantastiske feriebyer. 

Våre erfaringer :
Ikke vent med foreventningsavklaringen. Det er viktig å snakke om tidlig, ikke bare tidspunktet for når dere skal bytte, det er ganske mye annet som også må avtales. Kan/skal man kunne lade El-bil? Hvor rent skal huset være? Hva med sengetøy og håndklær. Rengjøring av huset i forkant. Kjøleskapet skal tømmes eller ikke. Vanning av blomster. Passing av dyr. Osv. osv. 

Som du skjønner, her trengs det en skikkelig forventningsavklaring på forhånd. Vi avtalte at vi setter bort våre hunder, men passet ders katt. Lading av bil var ok. Vi vasket begge ned husene våre (DET var en STOR jobb, men en jobb vi selv også har glede av når vi kommer hjem), la på rent sengetøy og lånte ut håndklær. Badehåndklær tok vi med oss hjemmefra. Huset var rent og ryddig når vi dro nedover til Kristiansand. Ca. midtveis møttes vi og byttet nøkler. Det gjorde vi på vei hjem også. 

Begge familier hadde laget en instruksjonsliste over huset. Hva man skal passe på og hvordan ting fungerer. I tillegg hadde vi laget en liste over hyggelige og morsomme ting å gjøre i nabolaget. Det var også med informasjon om offentlig kommunikasjon, hvor matbutikker ligger osv. Og ikke minst, hva som ble forventet av vanning av blomster og grønnsaker. 

Vi kjente familien og trengte ikke å låse unna verdisaker. 

Før vi reiste til Kristiansand hadde vi booket 2 dager pluss Sabeltannforestilling i Dyreparken. Det føles så mye bedre å gjøre dette,  når vi viste vi bodde gratis. Så vi bestilte med ekstra badeland billett. Det var skikkelig fint. Det føltes ekstra bra å bestille “full pakke” når overnattingen var gratis. 

Over all forventning
Som sagt var noen i familien litt mer skeptiske enn andre. Men etter endt ferieuke var vi alle enige om at dette var helt topp. Å feriere i noen andres hjem var altså så bra. Alt finnes jo. Det er krydder, mel og stæsj. Ingenting mangler. Det er som å bo hjemme, bare borte. Ja, det tar jo litt tid å bli kjent. Du lukker opp den samme skuffen 100 ganger fordi du ikke husker hva som er der. Men det er null stress. Det er bare fint. 

Det er avslappende at det er TV, Wifi, digge sofaer og gode senger. At det er deilig uteplasser og for oss var det en bonus at blåbærskogen lå rett bortenfor gressplenen. 

Det var superfint å ha noen som passet på tomater og sommerblomster, slik at de fikk stell mens vi var borte. Og vi passet katten til den andre familien. 

For den andre familien som bodde hos oss var morgenbad og kveldsbad ekstra luksus. Vi bor nærme vannet, og har et deilig badested bare 2 minutters gange fra huset. 

Hvordan bytte hus?
Vi ble altså forespurt om å bytte hus. Vi kommer helt sikkert til å bytte hus igjen. Men gjør det ikke i år rett og slett fordi det ikke passet for den andre familien i år. Hvis dere har lyst til å bytte hus med noen så kan jeg anbefale å ta kontakt med noen som bor et sted dere kunne tenke dere å feriere. Ikke tenk at deres hjem ikke er interessant for andre, du blir overrasket over hvor mange som egentlig kunne tenke seg denne feriemuligheten. 

Jeg har også snakket med naboer som har byttet hus i mange år. I fjor var de i San Fransisco. Man bytter da også bil, båt, sykler osv. De er medlem av en side som formidler husbytte. Den er internasjonal og du tar selv kontakt med interessante familier. Det koster ca. 1700 kroner å være medlem. Da er du selv ansvarlig for å ta kontakt med familien som eier boligen du ønsker å bytte med. 

Vi synes det var topp å begynne med noen vi kjente. Dette ga mersmak og vi kommer helt sikkert til å gjøre det igjen senere. 

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023