Sjokkert over sortering av søppel

penger søppel økonomi Nov 29, 2023

Altså skjerp dere!!

Dette blir bare for dumt.

I august gikk avgiften på plastposer opp til kr. 4.25,-. En naturlig økning kanskje i en tid hvor vi har fokus på miljø, bærekraft og hva som er bra for oss og jorden.

Men hva skjer?

Gjennom alle år, så lenge jeg kan huske ihvertfall har min familie brukt posene vi har med oss hjem fra butikken til avfall. Her hjemme går de til både plastavfall og til restavfall. Vi har egen beholder til matavfall og der får vi grønne poser fra kommunen. Nå har vi til og med fått egen beholder til glass og metall. Vi skjønte ikke først hvorfor vi har fått denne, men mer om det lengre ned. Til informasjon så bor vi i Bærum.

Denne uken leste jeg sjokkert nyheten om at i Oslo hvor de får både grønne (matavfall) og lilla poser (plastavfall) så brukes nå disse til alt mulig. De brukes om hverandre i rest, metall og alt mulig annet. De hentes nemlig ut “gratis” i matbutikken. Her må jeg minne deg på at det finnes ingenting som en gratis lunsj.

Hallo - er det noen hjemme?

Hvor egoistisk og likegyldig kan du bli? Nei, jeg vet at ikke alle gjør det. Men de som gjør det, de kan potensielt ødelegge utrolig mye. Maskiner blir ødelagt og det er stadig stopp i anleggene fordi avfall sorteres feil.

Du er faktisk ansvarlig for å gjøre dette på rett måte. Jeg vet at kommunene sender ut informasjon i alle mulige kanaler. Det finnes apper, de sender ut flyers i postkassen, de har hjemmeside og de er i sosiale medier.

Så du kan ikke “snike” til deg disse plastposene og bruke de til annet avfall, for søppelanlegget har avanserte roboter og datasystemer som sorterer søppelet. De grønne posene går dit, de lilla dit. Så til deg som blir provosert over at all søpla som du har sortert går i samme bil, Dont! Det blir sortert igjen dit det kommer.

Hvis du tror du sparer penger på å ikke kjøpe egne poser til avfallet ditt. Da må du nok tro om igjen. For det som skjer er at det blir dyrere å håndtere avfallet, også må kommunen sette opp prisen på renovasjon. Så når du slurver går det utover alle de andre i din kommune.

Les informasjonen og følg den!!! Hvis det er vanskelig for deg, eller du ikke forstår den, spør om hjelp. Det angår oss alle, og du ødelegger mye når du hiver den gamle stekepannen din i feil søppelpose, bare fordi du ikke kjøpte med deg egne poser til restavfall. Avfallet sorteres for å kunne brukes igjen og til å bli håndtert på riktig måte.

Og lurte du også på hvorfor vi har fått egen beholder til glass og metall? Vi var egentlig litt irriterte for det blir enda en stygg beholder på utsiden av huset. Men når vi leste speiderbladet til sønnen vår på 10 år, så forsto vi hvorfor. I en kommune i Østfold hvor de testet disse beholderne først, hadde levert glass og metall gått opp til det dobbelte pr. husholdning etter at de innførte disse beholderne. Så den er ikke for oss som alltid leverer glass og metall der det skal, den er for de som ikke orker, kan eller gidder og legger det i restavfallet. Det er jo fantastisk at et så enkelt virkemiddel holder dette avfallet unna restavfallet. Så heia den nye beholderen. Selv om jeg fremdeles synes den er stygg.

Sorter søpla di og kast den på riktig måte!! Da sparer du både penger, energi og miljøet. Skikkelig vinn-vinn!

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023